Herkes yeni hayat peşinde göç edenler de arttı.
49, Moscow, Rusya

Herkes yeni hayat peşinde

Dünya ekonomik krizle boğuşurken göç edenler de arttı. Türkiye’de doğan 3 milyon kişi başka ülkelerde yaşıyor

fft99_mf2078097.Jpeg


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alman ekonomist Albert O. Hirschman, “Exit, Voice and Loyalty” (Çıkış, Ses ve Sadakat) adlı kitabında, ülkesi artık ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların üç yolu olduğunu yazmıştı. Bunlardan ilki, kaynak sağlayanı değiştirmek, yani “Çıkış”; ikincisi söz almak, yani “Ses”; üçüncüsü ise anavatanına ya da partisine sadık kalmak, yani “Sadakat”ti. Avrupa’da ekonomik kriz ve ardından artan işsizlik ile genç nüfus hızla yurt dışına hatta kıta dışına göç etmeye başlayınca dünya yeniden göçü masaya yatırdı.

214 milyon göçmen var
ABD’nin saygın araştırma şirketi Pew, bugüne kadar göçmenler konusunda yapılan en geniş çaplı araştırmalardan birine imza atarak, tüm dünyada göçmenlerin hem milliyet hem de dinlerine göre sayısını çıkarttı. Araştırma sonucunda, dünyada toplam 214 milyon göçmen yaşadığı ortaya çıktı. Bu oldukça ciddi bir sayı. Çünkü eğer bu göçmenler bir ülke oluştursaydı, dünyadaki en kalabalık 5’inci ülke nüfusuna sahip olacaklardı. Dinler arasında en fazla hareketliliğin ise Hıristiyan nüfus arasında görüldüğü saptandı.

Avrupalılar kaçıyor
Fransa’nın haftalık dergisi Courrier International de tüm boyutlarıyla Avrupa’dan tüm dünyaya yayılan göç dalgasını mercek altına aldı. Avrupa’da beş ülkede iktidarı değiştiren kriz yüzünden ülkesine veda etmek zorunda kalanlar en çok Yunan, İspanyol ve Portekizliler oldu. Krize kurban giden bu Avrupalıların seçtikleri rotalar arasında en popüler olanlar ise Almanya, Hollanda, Avustralya ve Brezilya.

Türkiye en çok göç veren 14, en çok göç alan 32. ülke
- 2010 yılı itibariyle Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısı 3 milyon 11 bin.
- Türkiye dünyada göç veren ülkeler arasında 14’üncü, göç alanlar arasında ise 32’inci sırada yer alıyor.
- Türkiye’den en fazla göç 1 milyon 650 bin kişi ile Almanya’ya gerçekleşti. Almanya’yı, 220 bin ile Fransa, 190 bin ile Hollanda, 160 bin ile Avusturya takip ediyor.
- İsrail’de 60 bin Türkiye vatandaşı yaşıyor.
- Türkiye’den göç edenlerin yüzde 93’ü Müslüman, yüzde 3’ü Hıristiyan, yüzde 2’si ise Yahudi.
- Türkiye’ye göç edenlerin sayısı ise 1 mliyon 410 bin.
- Türkiye’ye en fazla göç 540 bin ile Bulgaristan’dan gerçeklemiş. Bulgaristan’ı, 310 bin ile Almanya ve 70 bin ile Yunanistan takip ediyor.
- Türkiye’ye göç edenlerin yüzde 74’ü Müslüman, yüzde 21’i de Hıristiyan.

Göçmenlerin yüzde 49’u Hıristiyan
- Tüm dünyadaki göçmenlerin yüzde 49’u Hıristiyan, yüzde 27’si Müslüman, yüzde 9’u ise herhangi bir dine mensup değil.
- En fazla Müslüman göçmen veren ülkeler sıralamasında Türkiye 6’ncı sırada yer alıyor. Türkiye’den göç eden Müslümanların sayısı 2 milyon 880 bin. En fazla göç veren Müslüman ülke ise 5 mliyon 680 bin ile Filistin. Onu, 3 milyon 360 bin ile Pakistan ve 3 milyon 320 bin ile Bangladeş izliyor.
- Müslüman göçmenlerin en çok tercih ettiği ülkeler sıralamasında ise başı Suudi Arabistan ve Rusya çekiyor. Onları takip eden Almanya’ya ise 3 milyon 230 bin Müslüman göç etmiş. Bunların yaklaşık yüzde 50’sini ise Türkler oluşturuyor.
- Dünyada en fazla Hıristiyan göçü veren ülke 12 milyon 300 bin göçmen ile Meksika. En fazla Müslüman göçü veren ülke 5 milyon 680 bin göçmen ile Filistin.
- Dünyada en fazla Hıristiyan göçü alan ülke 31 bin 880 kişi ile ABD. En fazla Müslüman göç alan ülke 5 milyon 620 bin ile Suudi Arabistan, en fazla Yahudi göçü alan ise 2 milyon 760 bin ile Yahudiler.

Avrupalılar Brezilya’ya gidiyor
Courrier International dergisine göre Avrupalılar, kendi kıtalarında en çok Almanya’ya göç ediyorlar. Ülke özellikle mühendislerin tercihleri arasında ilk sırada yer alıyor. İrlandalılar en çok Avustralya’yı tercih ederken Avrupalıların kendi kıtaları dışında çalışmayı en çok tercih ettikleri ülke ise Brezilya. Özellikle yeni mezunlar, Brezilya’daki iş fırsatlarını yakından takip ediyor. Uruguay da krizdeki Avrupalılara talep gösteren ülkelerin başında geliyor. Krizin vurduğu Avrupa ülkelerinde değişen göç trendini ise ülkelere gelen göçle, giden göç arasındaki kapanan fark ortaya koyuyor.

18 views
 
Yorumlar
Rainfall 12.03.2012

:-( bizde veziyet lap gozeldi :-( Rayonlarda heckim qalmayib hamisi Rusiyada

asifisrafilov asifisrafilov 12.03.2012

Men hec de bele demezdim.Duzdu bizim kendde 1-2 ev bosalib,Bakiya kocubler.Ancaq artim... MASALLAH

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor