Ne vom întoarce într-o zi,
38, Pitesti, Romanya

Publicat pe 3 feb. 2014

Ne vom întoarce într-o zi,
http://majadahonda-arhanghelulmihail....
Muzica: Mircea Rusu Band
Ne vom întoarce

Radu Gyr este pentru unii poetul poeziei în lanțuri, dezvăluind posterității suferințele de neimaginat prin care au trecut personalitățile românești în temnițele comuniste.
În 1945 începe groaznicul lanț al închisorilor. Încadrat în "lotul ziariștilor", este condamnat la 12 ani de închisoare.
Este eliberat în 1956. În 1958, acuzat ca "dușman al poporului", este condamnat la moarte, pedeapsă comutată ulterior la muncă silnică pe viață. În 1963 este grațiat. Sechelele pușcăriei comuniste i-au scurtat viața.
S-a stins în ziua de 29 aprilie 1975, ca urmare a unei congestii cerebrale, după ce trupul îi fusese măcinat de boli: hemofilie, ulcer duodenal, leziuni pulmonare. Din 1963 și până la moarte, a fost permanent urmărit de Securitate, mereu pus să dea declarații privind activitatea sa oră cu oră!

În anii de detenție, în celule, compune sute de poezii, majoritatea salvate prin alfabetul Morse. Poezia lui Radu Gyr, poezia în lanțuri, a fost suportul deținuților! Când recitau "Iisus în celulă", parcă uitau de foame, parcă uitau de durere. (...)

33 views
 
Yorumlar
margarelas 22.07.2014

Se pare ca poezia dintotdeauna a fost un balsam pentru sufletele ranite.

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor