Tema 9 – Oameni remarcanti - Actorii...
80, Bucharest, Romanya

Indraznesc prin cateva randuri sa scriu in aceasta tema generoasa in care pot aminti si voua, despre oamenii care pot influnenta intr-un mod fericit cursul vietii prin propia lor munca in educatie, cunoastere, dragostea de frumos, de arta, de istorie si nu mai putin dragostea pentru oameni, frumosii, minunatii oamenii scenei, ACTORII ....

Avand sansa de a avea parinti la munca in teatru, mama croitoreasa, tata ad-tor la teatrul Armatei, mai tarziu „C. Nottara” din bulevardul Magheru, am intrat prima oara in sala la varsta de 5 ani- 1948, e greu de explicat impactul cu sala, emotia cuprinsa in mine, aproape imi venea sa lesin de bucurie, nu am inteles nimic din piesa, se juca Hotii de Schiler, ma uitam injur, observam trairile salii, vedeam si lacrimidelicat sterse de d-ne si am inteles, am descoperit ceva de care aveam nevoie, Arta... Viata mea sa schimbat din acea seara, zilnic mergeam la „serviciu” la teatru sus la galerie, am cunoscut actori uriasi din scena noastra,G. Vraca, I Manolescu,Ion Manta, G. Calboreanu, Fory Eterle, St. Ciubotarasu, cati copii se pot lauda ca a fost tinut in brate de Nineta Gusti sau Lia Sahighian, am tinut oglinda de machiaj N. Baltateanu, V Maximilian, timpul trecea fara sa stiu si de acum eram prieteni, cu Sandu Sticlaru mergeam la pescuit si imi confectiona chei yale de care nu aveam nevoie. Din pacate au fost si momente triste, am fotografii cu mine la dispariritia lui C. Ramadan, Toma Dimitriu si Jules Cazaban ...Sa ma ierte cei pe care nu iam pomenit din lipsa de spatiu....nu doresc sa plictisesc !!!

Raman la perioada copilariei cand educatia pentru arta a fost in mare masura datorata acestor felinare in noaptea cunostintelor mele, am ramas si acum impresionat de prima piesa vazuta – Hotii de Schiler, am vazut aceasta piesa de cate ori se juca, stiu pe dinafara toate replicile, pot face lejer pe sufleorul, dialogurile tulburatoare dintre eroi Moor (Mohr)- Maximilian Moor tatal(I. Manta), Karl Moor fiu (G.Vraca), Frak Moor fiu ( I Manolescu)(G. Calboreanu), ce ma surprinde plăcut ca spectator al dramei Hotii ramane acel spirit de razvratire si de rasturnare a prejudecătilor morale, sociale, insotite de acel puternic avant spre libertate de care nu am scapat nici astazi. Ce lectie de istorie mai pe intelesul oricui poate fi mai buna decat sa vezi „Apus de Soare” in care G. Calboreanu facea sa vibrze sala mai ceva ca la un cutremur. Ma opresc aici, daca va parea interesant voi continua sa scriu despre acele monumete ale artei noastre la care si „Sfinxul” face plecaciuni, acei oameni minunati de la care am invatat ca munca, cunoasterea, generozitatea, dragostea pentru o profesie, trebuie facuta cu orice sacrificii fara sa ai neaparat tu de castigat ci cei din jurul tau !!! Da, repet, ei au fost felinarele cunoasteri de sine in trupul meu fragil, in mintea mea ce cauta umplerea golurilor firesti asa cum un burete cauta .... apa !!!

O invitatie o fac tuturor, nu ocoliti teatrul, orice scena, lasati televizorul, nu veti regreta.

Thanks For Friendship Graphics And Comments For Friendster, Myspace

38 views
 
Yorumlar
sandy 26.05.2011

Mi-a placut foarte mult *OK* *HI*

observator observator 26.05.2011

:-) *KISSED* Bonjour Sandy !!! *ROSE* [:-}
Avem cu totii amintiri, mai placute, mai triste, aici in blog am depanat altfel de amintiri, cele de care avem cu totii nevoie, inobilarea sufletului.
Tu esti o fericita, poti vedea teatrul chinezesc ce este mult mai sugestiv, mai aproape de viata !!! *OK* *YES*
O zi placuta sufletului tau iti doresc !!! *ROSE* [:-} *YAHOO* *BEACH* *GIVE_HEART* *HI* *BYE*
Sarut mana !!! *ROSE* *ROSE* *ROSE* *HI* *BYE*

ankame4u 26.05.2011

Minunat! *HI*
Mie-mi place sa merg la teatru,din pacate,am o perioada mai aglomerata acum,dar sa scap si sper sa ajung mai des!
*KISSING*

observator observator 26.05.2011

:-) Cand vreau putina liniste interioara, merg la teatru, vad pe scena ce se petrece in mine, ma recunosc, pot vedea unde trebuie "umblat" sa fie normala viata !!! :-$ :-( :-)

bizonul 25.05.2011

Oamenii de astăzi nu prea mai sînt impresionaţi de trăirile reala care au loc pe şcenă !

observator observator 26.05.2011

:-) Nu cred ca stresul, viata mai putin libera este motivul, cred ca au devenit putin dez-umanizati, reci, aici trebuie facut ceva !!! :-$ :-)

Loreley 25.05.2011

Mi-a placut blogul tau, iar tema aleasa e pe masura valorii tale. *YES* *KISSING*
Cati copilasi mai merg astazi la teatru, cati adulti mai simt emotia traita pe scenele romanesti, cine mai recunoaste sau cine mai apreciaza valorile cu care odinioara ne mandream cu totii ?!!!
Traim alte vremuri, avem alte preocupari....
Te felicit Puiu si-ti multumesc ca m-ai facut sa zambesc citind cele cateva randuri de valoare, randuri care m-au facut sa-mi aduc aminte de vremurile bune... *HI* *OK*

observator observator 25.05.2011

:-) *KISSED* Am avut acest noroc, incepand cu bunicii apoi cu serviciul parintilor, am fost agreat de actori, am si facut figuratie pe scena, mai si suflam replici, o viata plina de emotii, o sa mai scriu de relatiile avute cu cei din lumea "Sahului"!, o alta parte a vietii care mi-au adus satisfactii pana in ziua de astazi... *ROSE* *ROSE* *ROSE* *HI*
Nici nu stiu parinti ce pierd copii fara sa vada arta, cred ca si scoala are o vina ca nu ii duc pe elevi la spectacole, asa vor scapa de manelisti si alte scursuri de pe ecranul TV... *NO* =-O :-( *YES*
Mai vorbim daca iti face placere dialogul nostru !!! *KISSED* *ROSE* *HI*

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor