Napsitanud paranevad vigastustest kergemini
39, Rakvere, Estonya

Purjuspäi viga saanud jäävad suurema tõenäosusega ellu.


USA Illinoisi ülikooli uurimus näitas, et mida suurem on joove, seda väiksema tõenäosusega inimene sureb, vahendab Tartu ülikooli teadusportaalNovaator.

Epidemioloog Lee Friedman töötas läbi Illinoisi osariigi traumaregistri, mis sisaldas ligi 200 000 kiirabisse pöördunud inimese andmeid aastatest 1995-2009. Haiglas suri neist 6733.

Traumapunkti jõudmisel varieerus alkoholi kogus patsientide kehas nullist kuni viie promillini.

Friedmani huvitas tarbitud alkoholi mõju traumajärgsele suremusele. Tuli välja, et raskes joobes patsientide puhul vähenes suremus ligi poole võrra. See ei kehtinud ainult põletushaavade puhul.

Efekt oli näha isegi siis, kui uurija võttis statistilises analüüsis arvesse kõikide vigastuste tõsidust. «Uurimuse mõte pole reklaamida alkoholitarbimist,» hoiatas Lee Friedman.

Isegi kerge joove toob kohe kaasa suurema riski õnnetuste tekkimiseks. Pärast vigastuse saamist tundub alkoholil olevat napsitanu kehale oluline kaitsev toime. See on seda suurem, mida rohkem on alkoholi tarvitatud.

Mõned loomkatsed on näidanud, et alkoholil võib olla närvisüsteemi kaitsev mõju, kuid need uuringud on vasturääkivad ja raskesti võrreldavad. Friedmani sõnul on vaja uurida, milline bioloogiline mehhanism nähtust põhjustab.

«Vigastatute paranemist saaks kiirendada ravimitega, mis matkivad alkoholi toimet,» selgitas ta.

Uurimus ilmus ajakirjas Alcohol.

1 views
 
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.
Yorumunu bırak, tartışmaya başla!

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor