Mis on alkoholiühik?
35, Võru, Estonya

Alkoholiühik tähendab 10 grammi puhast ehk absoluutset alkoholi. See on kogus, mille terve täiskasvanud inimese organism suudab umbes ühe tunni jooksul lagundada. Sõltuvalt inimesest võib see aeg olla ka pikem.


Enamus alkoholist lagundatakse maksas, kuid väike kogus eritub ka uriini, hingeõhu ja naha kaudu.


Et teada, mitu ühikut alkoholi üks või teine jook sisaldab, peab teadma joogi kogust ja alkoholisisaldust. Paljudel pakenditel on kogusena kirjas milliliitrid (ml), osadel jällegi sentiliitrid (cl). 10 milliliitrit on üks sentiliiter ja 100 sentiliitrit üks liiter, seega näiteks 75 cl veini = 750 ml = 0,75 l


Joogi alkoholisisaldust ehk kangust märgitakse protsentides, näiteks veinide kangus on sageli 13% ja viinal 40%..


Alkoholiühikute hulga arvutamiseks konkreetses joogis tuleb joogi kogus liitrites korrutada selle kangusega ning tulemus omakorda korrutada alkoholi erikaaluga 0,789 (ehk alkoholi suhtelise tihedusega vee tiheduse suhtes):


Kogus (liitrit) x kangus (%) x 0,789 = alkoholiühikute hulk


See tähendab, et näiteks 0,5 liitrit siidrit kangusega 4,5% on teisisõnu 1,8 ühikut alkoholi., 0,75 l pudel veini kangusega 14% aga 8,3 ühikut. See valem annab küll ettekujutuse joodud alkoholi ühikute hulgast, aga mitte alkoholi verre imendumise kiirusest. Seepärast pole selle valemi abil võimalik oma joobeastet kindlaks teha , näiteks enne autorooli istumist.

15 views
 
Yorumlar
evanescencegirl 03.12.2009

Hmm .. *SCRATCH*

priitpt priitpt 03.12.2009

:-)

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor