Otkačena arhitektura širom sveta
44, Novi Sad, Sırbistan

Da li ste razmišljali kako bi izgledalo da vam se soba u kojoj spavate kreće gore-dole ili da vam zid stoji pod uglom od 135 stepeni?

Dok mi živimo i radimo u klasičnim kućama i zgradama, koje imaju četiri zida, prozore i vrata, pojedinci imaju tu sreću ili nesreću da svoje vreme provode u neobičnim kreacijama arhitekata u Americi, Japanu, Poljskoj...
Možda bi vam se svidelo da vam kuća spolja izgleda kao da ju je udario najjači zemljotres pa se cela raspada ili da je okrenuta skroz naopačke! Mada, ako vam zapadne kancelarija na vrhu „trouglaste zgrade“, pre nego što počnete da se radujete zapitajte se prvo da li ćete uopšte imati gde da ugurate radni sto ili ćete čučati pored prozorčeta sa sveskom i olovkom u ruci.
Bez brige. Uvek možete da svratite do „Sofitel“ hotela u Japanu čiji je dizajn inspirisan tradicionalnim hramovima u ovoj zemlji i da uživate u jednoj od 72 luksuzne sobe.

Trouglasta zgrada
Koja li se vrsta posla obavlja u takvoj zgradi? Da li su i kupatila unutra trogulasta? Kolike su kancelarije i kako su uglavili radne stolove u prostorijama na vrhu? Da li neko udara glavom u kosi krov? Je l’ ono na vrhu izvidnica? Uf... Previše je pitanja.

Kuća Astra
Ova čudna zgrada je zapravo pivara u Hamburgu u Nemačkoj. Podovi u stubu koji se nalazi u njenom središtu mogu da se pomeraju gore-dole. Jedno od njenih brendova kupila je druga kompanija, te se sad to pivo zove „astra“.

Riplijeva zgrada
Ako vidite ovu zgradu prvi put, verovatno mislite da je njen izgled posledica jakog zemljotresa. Nije. Ali je izgrađena je da podseća na zemljotres koji se dogodio 1812. godine i koji je bio jačine 8.0 stepeni Rihtera. Zbog svog izgleda ova zgrada je jedna od najslikanijih na svetu.

Hotel Sofitel
Jedinstven dizajn ovog hotela inspirsan je tradicionalnim hramovima u Japanu. Ima preko 72 sobe, 11 apartmana sa tri sprata rezervisana samo za nepušače. I pet sala za sastanke sa haj-tek opremom. Verovatno prvo treba prodati dušu da bi mogao da uđeš u taj neverovatan hotel.

Kuća pod uglom od 135 stepeni
Ova bizarna kuća nema zvanično ime, ali pošto joj jedan zid stoji pod uglom od 135 stepeni, tako je i zovu. Nažalost, jedinu informaciju koju vam o njoj možemo dati je da je izgrađena u Kini ili Japanu i da ima smešan roze krov.

Razigrana kuća
Evo zgrade koja bi stvarno trebalo da vam privuče pažnju kad prolazite pored. „Kuću koja igra“ smatraju za najkontroverzniju zgradu u Pragu. Ovu poslovnu zgradu konstruisao je arhitekta hrvatskog porekla Vlado Milunić, a izgrađena je 1996. godine. U skladu s izgledom, dobila je nadimak - razigrana kuća.

Iskrivljena kuća
Svesni ste da gledate u pravu kuću, je l’ da? „Iskrivljena kuća“ izgrađena je 2004. godine kao dodatak popularnom tržnom centru i glavna je turistička atrakcija u Sopotu u Poljskoj. Arhitektu Szotynscyja Zaleskog nadahnule su ilustracije Jana Marcina Szancera za bajke. Šta li se dešava onom ko pod dejstvom alkohola vidi ovu zgradu prvi put u životu?

Naopaka zgrada
Krenite na put u nepoznato ulaskom u zgradu koja se zove „Čudo“. To je jedina „naopaka“ atrakcija u centralnoj Floridi. Kuća je pravi zabavni park za mozak. U njoj se nalazi preko 100 otkačenih interaktivnih eksponata u kojim može da uživa cela porodica.

izvor: blic online

30 views
 
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.
Yorumunu bırak, tartışmaya başla!

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor