12.04.2008
Estonija
44, London, Büyük Britanya

Pre 3 nedelje sam bio u Tallinn-u, koji je glavni grad Estonije, u poseti HQ firme u kojoj radim Rate Solutions Ltd. To je firma koje stoji iza projekta Karike.com
Sa nestrpljenjem sam cekao put, iz prostog razloga sto ne volim nista da cekam :-). Takodje, prvi put sam menjao avion do krajnje destinacije jer sam prvo isao do Praga pa od Praga do Tallinn-a. Na praskom aerodromu sam morao da nadjem nacin kako da mi 5 sati do sledeceg leta sto brze prodje, ali uz Internet i zanimacije na aerodromu relativno je brzo i proslo.

U Tallinn sam stigao u pola 12 po njihovom ili pola sata posle ponoci po nasem vremenu. Iako sam znao unapred da su im taksisti slicni kao i kod nas, do hotela sam platio 3 puta vecu cenu za taksi nego kada sam isao od hotela do aerodroma :-). Iako ja sam jos dobro prosao, cuo sam tzv. horor price kako su neki placali po 40 evra za relaciju koja je par km.

Najbolje iskustvo je sto sam upoznao moje kolege sa kojima sam se do tada cuo samo preko Interneta, sem sa direktorom koga sam vec pre upoznao. Posle sastanaka imao sam sledeci dan na raspolaganju pa sam obisao centar i van grada vodopad i video prirodu sto mozete da vidite na fotkama i video klipovima.



Tallinn nije nesto ekstra velik grad posto ni sama Estonija nije velika zemlja. Estonija ima oko 1.3 miliona stanovnika a Tallinn 400 000 stanovnika. Koliko je originalna verzija Karike.com sajta, Rate.ee popularan u Estoniji, pravi brend dokazuje cinjenica da od 1.3 miliona stanovnika 300 000 korisnika su na Rate.ee sajtu! Estonija je prava Internet zemlja, sa jednom od najvecih Internet i broadband penetracije, od 1.3 miliona stanovnika preko 750 000 stanovnika koristi Internet! Sto se tice Estonije i Interneta, mnogi od vas ne znaju da je Estonija zemlja gde je Skype napravljen. Inace, pored Skype-a i Rate Solutions-a, ima jos barem 10-ak uspesnih tech firmi u Estoniji. Na najvecem broju mesta u Estoniji postoji wireless a Estonija je i prva zemlja gde je bilo moguce na izborima glasati preko Interneta.



Finska i Helsinki su vrlo blizu, udaljen 80-ak km i iz starog dela grada se kada je lep dan moze videti Helsinki posto ih razdvaja Finski zaliv. Cene u Tallinn-u su vrlo slicne kao u Beogradu ali im je standard naravno bolji.

Jedan od glavnih nedostataka Talina je klima, zato sto je zemlja u pribaltickom pojasu i klima je vrlo slicna kao u Finskoj, pa tako leta ne traju dugo a svaki dan sa suncem stanovnici zele maksimalno da iskoriste. U Estoniji se prica estonski koji je (uverio sam se) jedan od najtezih jezika na svetu, spada u ugro-finsku grupu ali vrlo malo slicnosti ima sa madjarskim jezikom koji je u istoj grupi.
 Sa druge strane, muske korisnike Karike ce cinjenica da ima puno lepih devojaka u Estoniji mozda navesti da jednog dana posete tu zemlju :-).

Inace, kao sto mozete da vidite u ovom video klipu, gde decko moje koleginice Jelene, Kristijan objasnjava, na estonskom se Ziveli kaze Terviseks, sigurno ne bez razloga :-).



U albumu koleginice Liisa-e i mom albumu mozete da vidite neke fotke a Tallinn ce vam pribliziti i moji video klipovi.

Na kraju, uzletanje aviona, panorama i povratak u Beograd


19 views
 
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.
Yorumunu bırak, tartışmaya başla!

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor