Povecanje PDV-a kao nacin za popunjavanje kase il smanjenje doprinosa sta vi mislite?
34, Beograd, Sırbistan

Dobro vece. Pre svega srecna nova godina, sve najbolje!
U ovoj 2014 dobili smo povecanje PDV-a na skoro sve. Cene navodno nece skociti..(mozemo samo sanjati to) i tako ce doprineti popunjavanju budzeta??
tesko. Kako ja ovo vidim.
U drzavi u kojoj je prosecna plata 350eura (zahvaljujuci gradovima kao sto su beograd, novi sad, kragujevac...posto u drugim delovima centralne srbije vrlo retko prelazi preko 250) povecanje PDV-a ne moze naici na pozitivan efekat kao u drzavama u kojima je prosecna plata mnogo veca.
Iz kog razloga? Pa jednostavno gradjani nemaju izbor, smanjice potrosnju i onog sto su pre povecanja imali. Ako uzmemo model od 350eura kao crtu izracunajmo troskove.
Prosecna porodica u srbiji ima 4. Otac majka sin i cerka. Sa nezaposlenoscu oko 30% svaki 3 covek ne radi.
350eura = voda + struja + komunalije = oko 6000, grejanje 7500 (kod nas na dvosoban stan,parno)
hrana= 16 000 (samo za hleb,mleko,jogurt i cigare) dalje necemo navoditi odecu,obucu izlaske,popravke unutar domacinstva...
Iskreno mislim da je ovo politika koja ce pre zagusiti privredu nego joj pomoci da izadje iz kolapsa a razlog je naprosto to sto ljudi nemaju mogucnost uzeti domaci proizvod bez pomoci kredita (kojim je vecina vec opterecena i samim tim onemogucena da obezbedi potrebni obrt unutar drzave). Sta ce se desiti. Pasce prodaja (opet) firme nece imati racun raditi na veliko..naprosto zato sto unutar srbije nema dovoljno potraznje..imace izbor il da se zatvore il da se okrenu stranom trzistu. koje je vec zauzeto. Propasce.
Eto nove nezaposlenosti. Eto novih dugova i eto grckog scenarija.
Moje misljenje je da treba popustiti sa dazbinama za poslodavce.
U ovom smislu smatram da je kvantitet bolji od kvaliteta. Ljude treba podstaci da otvore firme i placaju osiguranje i slicno kako bi osigurali svoju starost, nasu mladost i samim tim porezom koji je umanjen a dolazi sa vise lokacija i samu drzavu pomoci.
Smanjiti porez, smanjiti papirologiju potrebnu za otvaranje firme. Dati 1 godinu bez oporezivanja (sa tim da lice koje je otvorilo firmu nema pravo narednih 5-10 otvoriti novu ukoliko posle isteka 1, zatvori).
Podstaci potrosnju unutar drzave.Domacih proizvoda a ograniciti uvoz stranih.
Dugovi se vracaju radom a ne novim kreditima. Putevi nam nece doneti novac koliki ce doneti veci broj preduzeca. Radna mesta i povecanje potrosne moci kod samih gradjana.
Ne msm da ce povecanje pdv-a doneti bilo sta dobro. Prodavci ce uvek morati imati svoju zaradu (sto je sasvim normalno). Ogranicenje marze to bi vec bio dobar korak.
Ali to je samo moje misljenje. To je jedan od koraka koje bi ja uveo. Sta mislite vi?

1 views
 
Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.
Yorumunu bırak, tartışmaya başla!

Blog
Bloglar 5 dakikada bir güncelleniyor